2012. június 29., péntek

Romani Platni a Szentendrei Skanzenben

Mi ott leszünk! Várunk Titeket!
 
Borünnep
2012. szeptember 8-9.


Borgasztronómiai programok

Borászok

24, az ország különböző részéről érkező borász és kézműves bora mutatkozik be a pincészetek standjainál, ahol maguk a boros gazdák kínálják a Bacchus kedvére való nedűket, tartják rögtönzött kóstolóikat.
 

Borséták
A borfogyasztáshoz, kóstoláshoz a múzeum útvonalakat ajánl, ahol ízek, hangulatok szerint összeállított kóstolási sorrendben kereshetők fel az egyes pincészetek. Az útvonalakat azoknak a látogatóknak ajánljuk, akik nem határozott kóstolási elképzelésekkel, hanem új élményeket keresve érkeznek hozzánk.
 
Tárlatvezetés
A programnak helyet adó épületegyüttesekben több borospince is található, ahol a tradicionális borkészítés eszközeit lehet szemügyre venni és ahol a borokhoz jól értő, a hagyományos borkészítési eljárásokat és eszközöket jól ismerő kollégáink rendhagyó tárlatvezetéseket is tartanak. 
 
Borozás a mádi borozóban
A Felföldi mezőváros tájegységben a Mádról származó borozóban a napon megfáradt látogatók a pince hűvösében, autentikus környezetben kóstolhatják meg a múzeum saját borozójának választékát.
 
Préselés
A borkészítés folyamatainak egyik látványos részét, a hagyományos préssel történő préselés folyamatait próbálhatják ki a gyerekek, szüleik és természetesen minden más érdeklődő.
 
Szőlőfajta bemutató- és kóstoló
A magyarországi szőlőfajták megismertetése a célja annak a programnak, amelynek során a látogatók tálakba rakva ismerhetik meg a különböző szőlőfajtákat. Szemügyre vehetik a jól látható forma- és színkülönbségeket, megismerhetik a csemege- és borszőlők különböző típusait és kóstoló során megtapasztalhatják az ízbeli eltéréseket.
 
Mustkészítés
A program során helyben készült friss mustot kínálunk, a gyerekekre, és azokra a családtagokra gondolva, akik a borünnep során – némileg hoppon maradva – az autó vezetését vállalták fel.

Gasztronómiai programok


Romani Platni

A Borünnepen a Skanzen vendégei lesznek és a múzeum látogatói számára mutatják be pazar konyhájukat a Romani Platni közösség ma már Budapesten élő, Északkelet Magyarországról származó cigányasszonyokból álló tagjai. A főzőcsoport társadalmi integrációt szolgáló kezdeményezésre jött létre és egy VIII. kerületi lakásétterem pompás szakácsaiból áll, akik a romák elfogadását konyhájuk, ételeik bemutatásán keresztül szeretnék segíteni.

Zsidó konyha
A Felföldi mezőváros tájegységünkben álló Mádról származó lakóházban a történet szerint egy zsidó kereskedő él, aki természetesen kóser konyhát visz. A Borünnep alkalmával közismert gasztrobloggerek készítik sparheltünkön a különlegesebbnél különlegesebb zsidó fogásokat.

Kézműves sajtok, sajtkészítés

A borhoz jól illő élelmiszer, a sajt elkészítésének variációit is bemutatjuk, mégpedig helyi termelők segítségével. A technikák között lesz olyan, amely nagy szakértelmet és tapasztalatot igényel, de olyan is, amelyet akár otthon is kipróbálhatnak az ügyes kezű háziasszonyok.

Kézműves csokoládék
A jól ismert borkísérő sajton kívül bizonyos borok mellé kínált ízletes édesség a csoki. Ez a kapcsolódás adja az apropóját, hogy csokoládé bemutató keretében ismertessük meg a különböző kakaófajtákból készült, közismertebb és kevésbé közismert, egészen különleges ízesítésű csokoládékat.

Termelői piac
A Felföldi Mezőváros tájegység vásártere szinte kínálkozik arra, hogy árusok lepjék be és régi pompáját élje a tér. A fesztivál alatt hangulatos, zenés termelői élelmiszer- és kézművesvásárt tartunk.

Milotai hagyományok

Festői környezetben fekvő Felső-Tiszavidéki Milota település egyik legrégebbi lakóháza a múzeumban áll. A Borünnep során eljönnek hozzánk a Milotaiaknak, hogy ismét belakják egykor falujukban álló épületet és a település asszonyai sparhelten régi receptek alapján készítsék el ínycsiklandó ételeiket.

Penyigeiek

Szintén a Felső-Tisza vidékén elhelyezkedő település, Penyige aktív közössége is bemutatja, hogy miként készül az ország egyik legismertebb és legkedveltebb lekvárja, a cukor nélkül keményre főzött igazi szilvalekvár.

Nemesradnóti ételek
A nemesradnóti portán szlovák környezetben, szlovák jelleget magára öltő konyha elevenedik meg.

Novaji kalács
A novaji lakóházban a település hagyományőrző csoportja abroszon nyújtja a rétest, elhozzák a novajiak hagyományos, hatalmas méretű lakodalmi kalácsát, amit ez alkalommal nemcsak távolról szemlélhetnek a látogatók  –miközben a kalácskészítésről és a tészta hagyományairól beszélnek a bennfentesek.
Részletek: http://skanzen.hu/?fm=5&am=2&dd=259


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése