Márti sült bodagja
0,5 kg liszt
25 dkg liszt a formázáshoz
3 kk. szódabikarbóna
2 kk. só
1 dl víz
A sütéshez:
1dl olaj vagy 3 evőkanál zsír
Az alapanyagokat keverőtálban összegyúrjuk. Rugalmas állagú tésztát kell kapnunk, ha esetleg kell, pótoljuk vízzel. Pihentetjük a tésztát körülbelül 20-25 percig. Miután pihent a tészta annyi részre osztjuk, ahány bodagot szeretnénk sütni és kis gombócokat formázunk a tészta darabokból. A gombócokból kerek lepénykéket formázunk (használhatunk sodrófát, de kézzel is megformázhatjuk őket, akárcsak a lángosokat) majd a forró olajban, vagy a zsiradékban kisütjük őket. Amennyiben a bodagok időközben „felszívnák” a zsiradékot pótoljuk azt!
Tipp: ez az étel önmagában is fogyasztható zöldségekkel vagy salátával, mivel magas a zsírtartalma.
Malvin néni bodagja
0,5 kg liszt
1 egész élesztő
2 kk. só
1 dl langyos víz
Az alapanyagokat összekeverjük és elkezdünk tésztát gyúrni belőle, addig gyúrjuk, míg, lágy állagot nem kapunk, ha kell, pótoljuk a vizet. Miután a tészta összeállt, pihentessük, kelesszük, körülbelül 30 - 40 percet úgy hogy a tálat letakarjuk egy konyharuhával, és szobahőmérsékletű helyen tartjuk. Ha a tészta kétszeresére kelt, tegyük gyúródeszkára és nyújtsuk kétujjnyi vastagra, kerek vagy tepsi formájúra nyújtjuk, majd sütőpapírral bevont sütőlemezen vagy tepsiben süssük 30 – 35 percig 190c fokosra előmelegített sütőben.
Tipp: Remek köret is lehet főételekhez, de önmagában vajjal vagy zsiradékkal megkenve is fenséges étek, akárcsak a pék által sütött kenyér.
Vakaró
0,5 kg liszt
25 dkg liszt a formázáshoz
3 kk. szódabikarbóna
2 kk. só
1 dl víz
Az alapanyagokat keverőtálban összegyúrjuk. Rugalmas állagú tésztát kell kapnunk, ha esetleg kell, pótoljuk vízzel. Pihentetjük a tésztát körülbelül 20-25 percig. Miután pihent a tészta kerek lepényt formázunk (használhatunk sodrófát, de kézzel is megformázhatjuk) majd sütőlemezen vagy sütőrácson 190c fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Tipp: Ez az étel önmagában is fogyasztható zöldségekkel vagy salátával, mivel magas a zsírtartalma.
Történet: Valaha ezt a kenyérfélét, forró hamuban sütötték, amelyben gyakran megégett, ilyenkor alaposan levakarták tetejét és az alját egy kés élével - innen a neve
Bodag sütés |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése