Ludaskásával töltött libanyak
Hozzávalók 4 főre
• 80 dkg libaaprólék (szárny, zúza, nyak, szív, farhát)
• 4 nagy sárgarépa
• 2 nagy fehérrépa
• 1 zeller, zöldjével
• 1 karalábé
• 2 fej vöröshagyma
• 1 csomag petrezselyemzöld
• 20 dkg köles
• só, bors
• 1 libanyak bőr
Elkészítési idő: 4-5 óra
1. A libaaprólékot megtisztítjuk, a farhátról, a szárnyról, a libanyak bőrről a zsíros részeket leszedjük, kiolvasztjuk belőle a zsírt, még szükségünk lesz rá.
2. Hideg vízben feltesszük főzni az aprólékokat, először nagy lángon, majd ha felforrt, lassú tűzön forraljuk a levest. Ha szép csendesen hagyjuk 3-4 órát főni, a habja el fog tűnni, nem kell leszedni!
3. 1-2 óra múlva beletesszük a hagymát, a belsőségeket, a borsot és sózzuk.
4. Ha a hús félig, vagy még jobban megpuhul, beletesszük a megpucolt sárga és fehérrépát, karalábét, és a zellert egyben, nem daraboljuk fel a zöldségeket
5. Ha a leves kész, kivesszük a húst, a levest pedig leszűrjük. (A Romani Platniban a levest kézzel gyúrt cérnametélttel, főtt libamellel tálaljuk)
6. A húst lefejtjük a csontokról, kockákra vágjuk a zúzával és a szívvel együtt.
7. A répát, zellert, a karalábét fehérrépát szintén kockázzuk.
8. A megtisztított kölest a libazsíron opálosra pirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű húslevessel. Nagyon kis lángon főzzük félpuhára, majd hozzákeverjük a felkockázott libahúst a zöldségeket, és az apróra vágott petrezselymet.
9. Lefedve, óvatosan rázogatva készre pároljuk.
10. A megtisztított libanyak bőrét megtöltjük az elkészített töltelékkel. A nyak végeit össze lehet varrni, de fogpiszkálóval is elég összetűzni – kinek hogy esik kézre.
11. A megtöltött nyakat tepsibe tesszük, libazsírral megkenjük, majd lassú tűzőn (nagy lángon szét fog durranni a bőr!) aranysárgára pirítjuk. Időnként nézzünk rá, kenegessük saját zsírjával. Kb. 30-40 perc alatt megpirul.
12. Mi libazsírban sült, köménnyel meghintett tepsis burgonyával, párolt lila káposztával és bodaggal tálaljuk.
Jó étvágyat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése