Mi ott leszünk! Várunk Titeket!
Borünnep
2012. szeptember 8-9.
Borgasztronómiai programok
Borászok
24, az ország különböző részéről érkező borász és kézműves bora
mutatkozik be a pincészetek standjainál, ahol maguk a boros gazdák
kínálják a Bacchus kedvére való nedűket, tartják rögtönzött kóstolóikat.
Borséták
A borfogyasztáshoz, kóstoláshoz a múzeum útvonalakat ajánl, ahol ízek,
hangulatok szerint összeállított kóstolási sorrendben kereshetők fel az
egyes pincészetek. Az útvonalakat azoknak a látogatóknak ajánljuk, akik
nem határozott kóstolási elképzelésekkel, hanem új élményeket keresve
érkeznek hozzánk.
Tárlatvezetés
A programnak helyet adó épületegyüttesekben több borospince is
található, ahol a tradicionális borkészítés eszközeit lehet szemügyre
venni és ahol a borokhoz jól értő, a hagyományos borkészítési
eljárásokat és eszközöket jól ismerő kollégáink rendhagyó
tárlatvezetéseket is tartanak.
Borozás a mádi borozóban
A Felföldi mezőváros tájegységben a Mádról származó borozóban a napon
megfáradt látogatók a pince hűvösében, autentikus környezetben
kóstolhatják meg a múzeum saját borozójának választékát.
Préselés
A borkészítés folyamatainak egyik látványos részét, a hagyományos
préssel történő préselés folyamatait próbálhatják ki a gyerekek, szüleik
és természetesen minden más érdeklődő.
Szőlőfajta bemutató- és kóstoló
A magyarországi szőlőfajták megismertetése a célja annak a programnak,
amelynek során a látogatók tálakba rakva ismerhetik meg a különböző
szőlőfajtákat. Szemügyre vehetik a jól látható forma- és
színkülönbségeket, megismerhetik a csemege- és borszőlők különböző
típusait és kóstoló során megtapasztalhatják az ízbeli eltéréseket.
Mustkészítés
A program során helyben készült friss mustot kínálunk, a gyerekekre, és
azokra a családtagokra gondolva, akik a borünnep során – némileg hoppon
maradva – az autó vezetését vállalták fel.
Gasztronómiai programok
Romani Platni
A Borünnepen a Skanzen vendégei lesznek és a múzeum látogatói számára
mutatják be pazar konyhájukat a Romani Platni közösség ma már Budapesten
élő, Északkelet Magyarországról származó cigányasszonyokból álló
tagjai. A főzőcsoport társadalmi integrációt szolgáló kezdeményezésre
jött létre és egy VIII. kerületi lakásétterem pompás szakácsaiból áll,
akik a romák elfogadását konyhájuk, ételeik bemutatásán keresztül
szeretnék segíteni.
Zsidó konyha
A Felföldi mezőváros tájegységünkben álló Mádról származó lakóházban a
történet szerint egy zsidó kereskedő él, aki természetesen kóser konyhát
visz. A Borünnep alkalmával közismert gasztrobloggerek készítik
sparheltünkön a különlegesebbnél különlegesebb zsidó fogásokat.
Kézműves sajtok, sajtkészítés
A borhoz jól illő élelmiszer, a sajt elkészítésének variációit is
bemutatjuk, mégpedig helyi termelők segítségével. A technikák között
lesz olyan, amely nagy szakértelmet és tapasztalatot igényel, de olyan
is, amelyet akár otthon is kipróbálhatnak az ügyes kezű háziasszonyok.
Kézműves csokoládék
A jól ismert borkísérő sajton kívül bizonyos borok mellé kínált ízletes
édesség a csoki. Ez a kapcsolódás adja az apropóját, hogy csokoládé
bemutató keretében ismertessük meg a különböző kakaófajtákból készült,
közismertebb és kevésbé közismert, egészen különleges ízesítésű
csokoládékat.
Termelői piac
A Felföldi Mezőváros tájegység vásártere szinte kínálkozik arra, hogy
árusok lepjék be és régi pompáját élje a tér. A fesztivál alatt
hangulatos, zenés termelői élelmiszer- és kézművesvásárt tartunk.
Milotai hagyományok
Festői környezetben fekvő Felső-Tiszavidéki Milota település egyik
legrégebbi lakóháza a múzeumban áll. A Borünnep során eljönnek hozzánk a
Milotaiaknak, hogy ismét belakják egykor falujukban álló épületet és a
település asszonyai sparhelten régi receptek alapján készítsék el
ínycsiklandó ételeiket.
Penyigeiek
Szintén a Felső-Tisza vidékén elhelyezkedő település, Penyige aktív
közössége is bemutatja, hogy miként készül az ország egyik legismertebb
és legkedveltebb lekvárja, a cukor nélkül keményre főzött igazi
szilvalekvár.
Nemesradnóti ételek
A nemesradnóti portán szlovák környezetben, szlovák jelleget magára öltő konyha elevenedik meg.
Novaji kalács
A novaji lakóházban a település hagyományőrző csoportja abroszon nyújtja
a rétest, elhozzák a novajiak hagyományos, hatalmas méretű lakodalmi
kalácsát, amit ez alkalommal nemcsak távolról szemlélhetnek a látogatók
–miközben a kalácskészítésről és a tészta hagyományairól beszélnek a
bennfentesek.
Részletek: http://skanzen.hu/?fm=5&am=2&dd=259
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése