Kelt kalács
50 dkg liszt
4 ek olaj vagy 15
dkg vaj
1 tojás
csipetnyi só
1 csomag élesztő
4 dl langyos tej
4 ek cukor
1 csomag vaníliás
cukor
Minden összetevőt egybeöntünk,
lágy könnyen gyúrható tésztát keverünk (géppel is lehet) addig kell gyúrnunk a
tésztát, míg el nem válik az edény falától. A készre gyúrt tésztát 20-30 percig
kelesztjük, majd kelés után újra gyúrjuk egy kicsit. Ezek után ujjnyi
vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges töltéket kenünk az egész nyújtott
felületre. Ha ezzel is megvagyunk, feltekerjük hosszanti irányban. Betesszük a
sütőpapírral kibélelt tepsibe, bekenjük 1 felvert tojással a felszínét. Majd 160c-170c fokos
sütőben 30-35 percig sütjük.
Tipp: A Romani Platniban mi kétféle tölteléket használunk a
hagyományok megőrzése érdekében, túró illetve lekvár (esetleg kakaó).
Mindkettővel remek, és hagyományos íz világ is egyben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése